Forældreskab / Gear / Sund og smuk

Førstehjælp til opstart af amning og udstyr, hvis (når) skaden sker

01.08.16

En af de største hemmeligheder, som ingen indvier de gravide i, før det er for sent, og man udmattet efter en lang fødsel står med en lille prut i armene, der kigger med sultne store øjne på en, er, hvor svært det er faktisk at få amningen op at køre. Jeg forstår stadig ikke, hvorfor dette skal være ukendt viden for vordende mødre. At mælken ikke løber til med det samme, men at der kan gå op til 4-5 dage. Hvordan råmælk fungerer, og at ingen ved hvor meget der er. Hvad overproduktion gør af skader, og hvad man kan gøre med underproduktion. At det ofte er et smertehelvede uden lige at amme de første uger med sår og blødninger og andet skidt. At det ikke er meningen, det skal gøre ondt, men at det handler om den rigtige teknik. At op mod 20% i dag får brystbetændelse i de første uger!! Hvor forbandet vigtigt, det er at få tømt brysterne ud for mælk. Og hvorfor man skal have uld på og undgå kulde. Ingen fortalte mig om alt dette, men efter at være løbet ind i min fair share af problemer, har jeg hørt den ene forfærdelige historie efter den anden fra bravt udholdende mødre. Men der er hjælp at hente med disse fantastiske produkter, der forebygger, genopretter og gør det lidt nemmere at komme igennem den første tid:

1. Denne skønne og fede repair creme hjælper mod sår og revner, der kan opstå i startfasen, når amningen skal etableres. Den smøres på i et tykt lag som frosting ovenpå på en cup cake mellem amninger. I modsætning til Lanolin salven genopretter og og heler den evt. sår, så bare vær gavmild. Det er førstehjælp, når det er allerbedst.

2. Lanolin salven fra Lansinoh er efterhånden blevet en klassiker, som det anbefales at have med i tasken til hospitalet. Den er klar og fed og sørger for at sår og skorper holdes bløde, så de ikke revner og gør endnu mere ondt. Jeg ville anvende denne forebyggende og i rigelige mængder for at undgå sår og revner. Men hvis skaden er sket, så er Avene løsningen.

3. Særligt til dem med masser af mælk og overproduktion, hvor ammeindlæg ikke er nok under amningen. Hvis det modsatte bryst lækker, mens man ammer, bliver mælken opsamlet i denne og man slipper for våde plamager på tøj eller stofbleer. Ikke så nice. Pas på med at bruge dem mellem amningerne, da der ikke kommer meget luft ind. Brug i stedet brystskallerne med fuld ventilation for at undgå svamp. De er diskrete og er endnu en genial ting fra favoritmærket Medela, der efter min mening laver de bedste pumper.

4. Disse skaller ville jeg ønske, jeg selv havde haft fra starten. Det er vigtigt, at brysterne får luft mellem amning, så de skal helst ikke lukkes inde i plastik eller syntetiske engangsammeindlæg. Dette kan give svamp og skulle efter sigende gøre virkelig ondt og desuden kræve behandling til bebs. Så med disse skaller, kan du roligt gå rundt med cup cake frosting og uld ammeindlæg uden at fedte tøj og ammebh til. Brysterne får luft og kan absorbere de fede cremer. Trods det sikkert er populært hos mændene derhjemme, så er det jo ikke altid man lige kan gå rundt helt natural.

5. Altså jeg har nævnt den før, men den er fantastisk og værd at nævne igen. Når baby skal smides rundt i forskellige stillinger for at tømme brystet i forskellige zoner (med eller uden brystbetændelse), så er det vigtigt at have en god og fleksibel ammepude. Twin ammepuden fra Doomoo ER bare den bedste på markedet og bestemt pengene værd. Elsker den.

6. Jeg tror, at ca. 70% af mødrene, jeg har talt med om emnet, har haft brystbetændelse. En helt forfærdelig smertefuld sygdom, og hvor man tilmed ligger og koger af høj feber, mens man bare skal amme amme og amme. Antallet er eksploderet, og når nu der er så mange flere i dag, der får brystbetændelse, så synes jeg der burde være mere fokus på, hvordan man forebygger dette. En rigtig vigtig ting er at holde dem helt varme og for alt i verden undgå at få kulde på. Derfor synes jeg alle burde anskaffe sig et par af de her enormt usexede ammeindlæg i ren uld. Vi snakker de der helt tykke og grove, der dækker det hele. Det bliver for alvor hot mama, når man indser, at uld er fantastisk til baby og selv køber ens uldundertøj, fordi det er så rart. Uld med uld på.

1. Avene Cicalfate antibakterial reparationscreme 2. Lanolin salve fra Lansinoh, 4. Pigeon Brystskaller, 5. Twin ammepude fra Doomoo, 6. Brystindlæg i ren ubehandlet uld fra Lana Care.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *